• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.

Aidat ve bağışlarınızı Akbank T.A.Ş Çatalca Şubesi, Şube Kodu:211, Hesap No:79253 nolu hesaba yatırabilirsiniz.


Dosya indirme bölümünden "Dernek üyelik formu"nu doldurup Temsilciliklerimize elden teslim edebilirsiniz


20 Nisan Pazar günü Büyük Mübadele Derneği olarak derneğimizin kuruluşunun 10. yıl dönümü adına düzenleyeceğimiz balomuzda Rumeli ezgileriyle ve muhteşem sahnesiyle Cüneyt Şentürk gecemizi taçlandıracak. Sizleri de eğlence ve sürpriz dolu gecemizde görmekten mutluluk duyarız. Bilet satın almak için 0532 012 78 17 nolu telden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Derya büyüktür herkes kabı kadar alır
Mübadele Müzesi Yapılış Öyküsü

Mübadele Müzesi Yapılış Öyküsü:

2001 yılında Lozan Mübadilleri Vakfı kurulduğu sırada önemli amaçlarından birisi Mübadele Müzesi açmaktı. LMV Kuruluşundan sonraki yıllarda Çatalca Kaleiçi mahallesinin bu müze için çok uygun bir yer olduğuna karar verdi. Bu konuda daha 2001 yılında Çatalca belediyesi ile görüşüp bu projeyi gerçekleştirmek üzere ortak çalışmaya ilke kararı verildi ve protokol imzalandı. Aynı dönemde Müze olarak değerlendirilmesi düşünülen yapının sahipleri olan Ölçer ailesi ile görüşüldü. Aile LMV’nin bu projesini destekleyerek binalarını müze için tahsis edeceklerini belirttiler.

Önemli bir maddi kaynak gerektiren proje LMV tarafından Avrupa Kültür Başkenti İstanbul 2010 ajansına teklif olarak sunuldu. Aralık 2008. Uzun araştırmalar sonunda AKB İstanbul 2010 ajansı Müze proje teklifi kabul edildi. Haziran 2010. Röleve, Restitüsyon ve Restorasyon projeleri vakıf üyeleri Y. Mimar Sadrettin Soylu ile Y.Mimar Nüzhet AK tarafından daha önce tamamlanmış olan Müze inşaatı için uzun süren çalışmalar sonucu Belediye’den İnşaat ruhsatı alındı. Yapılmış olan Protokoller nedeniyle 2010 yılında açılması zorunlu olan Müze inşaat, dekorasyon ve kürasyon çalışmaları için sadece 4 aya yakın bir süre kalmıştı.

LMV kurucusu ve yönetim kurulu üyesi A. Atila Karaelmas koordinatörlüğü altında sürdürülen çalışmalar, İnşaat ve dekorasyon çalışmalarını da üstlenen vakıf üyeleri Y. Mimar Sadrettin Soylu ile aynı zamanda Çatalca’lı olan Y.Mimar Nüshet AK ile birlikte LMV ve LMD’nin tüm yöneticileri ve üyelerinin olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucu Mübadele Müzesi 18. Aralık. 2010 tarihinde tamamlandı.   Proje ortağı olarak Çatalca Belediyesi İnşaat süresinde başta başkan Cem Kara olmak üzere tüm çalışanları çok önemli katkılar sağladı. Ayrıca tarihi yapılarını müze için tahsis eden Ölçer ailesi başta Ersan Ertuğrul Ölçer olmak üzere tüm Kaleiçi halkının destekleri de Müzenin zamanında açılabilmesine önemli katkılar sağladı. Müze 20 Aralık 2010 tarihinde çok görkemli bir törenle açıldı. Tüm bürokratik engellere ve iklim koşullarının zorluklarına karşın zamanında açılan Mübadele Müzesi Türkiye’nin ilk göç temalı müzesi olarak çok ilgi çekti. Uluslararası ve ulusal medya Müze hakkında çok fazla yayın yaptı.

 

Müze Binası

Mübadele Müzesi, müze ana bina ,mübadele meydanı ve kültür evi olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Müze ana binası, 1913-1923 arasında taverna olarak hizmet vermiştir. Mübadele öncesinde Taverna olarak Yannis adında bir Rum tarafından işletildiği söylenmektedir. Mübadele gerçekleştikten sonra Rumlar Çatalca’dan gidince sağlık memuru Fethi Onuk tavernayı devralmış fakat işletemeyince bırakmıştır. Daha sonra yapı hazineye devrolmuş ve Ziraat Bankası olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ziraat Bankası 1961 yılında yapıyı Fikret Tatari’ye satmıştır. Bu dönemde binada biçki, dikiş kursu verilmiştir. Yapı 1967 yılında Kamil Ölçer tarafından satın alınmıştır ve halen Kamil Ölçer’in varisleri olan Ersan Ertuğrul Ölçer, Ertuğ ve Erdağ Ölçer’in mülkiyetindedir. Son olarak Ölçer ailesi yapıyı Mübadele Müzesi olarak kullanılmak üzere Lozan Mübadilleri Vakfına tahsis etmiştir.

m+-ze d¦-+ş mekan 2

Müzede sergilenen objeler arasında çeyizlikler büyük yer tutmaktadır. El dokuması çarşaflar, kanaviçe işli perdelik pamuk dokuma kumaşlar, yastık kılıfları, masa örtüleri, nakış işi süslemeler o güne ışık tutmaktadır. Müzik ile ilgili bölümlerde Selanik doğumlu ünlü bestekâr Faiz Kapancı’nın udu, mandolin, darbuka, nota defteri yer almaktadır.  Mutfak ve ev eşyaları arasında sedef saplı kaşıklar, bakır sahan, tava, tepsi, ibrik “tek” ölçüsünde rakı kadehi, porselen çay takımı, toprak küpler, demir ütüler, gaz lambaları, cam çekiçleri bulunmaktadır. Fotoğraflar ve belgeler bölümünde ise, Girit’in ilk fotoğrafçılarından Hamza Rüstem Bey’in Girit’te kullandığı fotoğraf makinesi, o dönemdeki negatif baskı için kullandıkları camlar, mübadele dönemine ait belgeler, mübadillere ait mal tasfiye talepnameleri, Osmanlı Dönemi haritaları, Kuran-ı Kerim, bir adet yarım banknot, o günlere ait pullar,19. Yüzyıl sonlarında yayımlanan “Sabah” gazetesinin nüshaları bizleri o dönemlere götürmektedir.

m+-ze e+şya 1

m+-ze e+şya 2




Okunma Sayısı: 1143


10.3.9.51








DİĞER HABERLER

Başkan'ın Mesajı

Unutmamak bazen mutluluktur, her başka bir umutla aydınlanır gökyüzü...  Evimizin odalarından birinde duvarda asılı duran bir tesbih, aklımda bir fotoğraf karesidir. Ziyaret ettiğimiz akraba, komşu evlerinde böyle eski eşyalar oluşu da... Bir duvar halısı, bir gaz lambası, siyah-beyaz fotoğraflar , bir çeyiz sandığı, ya da kanaviçe işlemeli bir mutfak perdesi... Perdeyi süsleyecek motifleri aşkla seçerken o zamanın genç kızları, bir gün olup oradaki karanfillerin, güllerin çok eskide kalmış, gönderilmek zorunda bırakıldıkları mahallelerinden çiçek kokusu getirebileceğine inanırmıydı? Çok uzaklarda, gençliklerinde kalmış türkülerden neşeli bir ezginin gözlerini buğulandırabileceğini..?     ***  İnsan büyüdükçe okur o eşyaların ruhunu. Masa başında toplanan ev halkının,”bizim memleketin çorbası”,”bizim oraların böreği”diye sevinçle kaşık çalarken tabağa, kalplerinden, beyinlerinden hangi hatıraların geçtiğini biliriz.  Ninelerimizin hala sakladığı çeyiz sandıklarından çıkan anıları... Gürül gürül yanan, alevleri duvarlarda dans eden soba ateşinin sıcağında, hasret dolu kucaklarda dinlerdik Selanik’ten, Nasliç’ten, Doyran’dan çıkıp gelen büyüklerimizin hikayelerini. Masallarımız”göç”tü bizim...     *** O duvarda asılı tesbih taneleri, her biri biryerlere dağılmış mübadiller gibiydiler. O taneleri hem Yunanistan’da, hem de Türkiye toplakları üzerinde buluşturmak için çıktık bu yola. Böreklerimizi, çorbalarımızı, memleket yemeklerimizin tadını kaybetmeyelim istedik. Zira; O yemeklerin tadında hepimizin çocukluğu, çocukluğumuzun kokusu var.  Sınırların arkasında kalan türkülerimizi, danslarımızı, ağıtlarımızı unutmayalım/ unutturmayalım istedik.     *** Hayatı boyunca yaşadığı yerleri, birgün yeniden görmek umudu ile yaşayan iki yaka insanlarını bulmak ve buluşturmak istedik. 2014 yılında, Büyük Mübadele Derneği”adı altında bu amaçlarla çıktığımız yolda; Gözlerini“bir gün yaşadığım yerlere yeniden gideceğim”umuduyla kapatanların mezar yerlerine bir avuç toprağın götürülmesini gördükçe, kültürleri unutturmamak adına yaptığımız çalışmalarla, günden güne çoğalan üyelerimizle, doğru yolda olduğumuza yürekten inanıp, çalışmaya devam ediyoruz. Unutmamak bazen mutluluktur... Saygı ve sevgilerimle.....

Aidat Borcu Sorgulama
Köşe Yazıları
FATMA ARIKAN

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

HAKAN ETEKE

HAKAN ETEKE

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Sevim Güney

Oktay Güldüren

Hulusi Üstün

Aycan Yılmaz

Filiz Özsoy

İskender Özsoy

Son Ziyaretçi Yorumları
Günlük Gazeteler

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top