• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.

Aidat ve bağışlarınızı Akbank T.A.Ş Çatalca Şubesi, Şube Kodu:211, Hesap No:79253 nolu hesaba yatırabilirsiniz.


Dosya indirme bölümünden "Dernek üyelik formu"nu doldurup Temsilciliklerimize elden teslim edebilirsiniz


İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. (Montaigne)
SİLİVRİ MÜBADİL KÖYLERİ


GAZİTEPE 

Silivri'ye 14 km mesafadedir. Burası Osmanlı döneminde II.Abdülhamit'e ait bir çiftlikti. 1924 yılındaki Mübadele de Yunanistandan göç edenler bu bölgeye yerleşmişlerdir. Burası Fethi Okyae'ın dayısı Veli bey'den satın alınarak köy haline getirilen Haraçça çiftliği idi. Haraçça ismi daha sonra değiştirilerek Gazitepe adını almıştır. 

KADIKÖY

Silivri'nin kuzey doğusunda ve ilçe merkezine 17 km mesafededir. Fatih Sultan Mehmet zamanında bökgeye Türkler yerleştirilmiş ve etrafındaki Bizans köyleri konrtol altında tutulmaya başlanmıştır. Kadıköy dediğimiz bu yeri , Fatih Sultan Mehmet Tatar Türk Hanları ailesinden Fatma Giray Hatun'a vermiş, o da etrafına Türk ailelerini toplayarak bir çiftlik kurmuştur. Zamanla bu çiftlik etrafında evler çoğalarak bir köy halini almıştır. Rumlar ve Bulgarlar da gelerek bölgeye yerleşmişlerdir.Uzun zaman sonra köy kurucuları yavaş yavaş azalıp yok olurken, Rum ve Bulgar azınlık çoğalmaya başlamış ve netice de bir Rum köyü haline gelmiştir. 1924 yılındaki mübadelede Rumlar Yunanistan'a Bulgarların bir kısmı İstanbul'a bir kısmı da Bulgaristan'a göçetmiştir. Bu ayrılanların yerine aynı sene Yunanistan Langazadan yörük, Selanik, Drama ve Nasliç'ten patriyot göçmen, 1932-1934 ve 1938 yıllarında da bir miktar göçmen Romanya ve Bulgaristandan gelmiştir. 

ORTAKÖY

Eski Rum köyü olan Ortaköy halkının çoğu Bulgaristan Ortaköy isimli köyden geldiği için önceden Sürgün olan adı Ortaköy olarak değiştirilmiştir. 1924 yılındaki mübadeleden sonra Yunanistan'ın Selanik kentinin Sarışaban köyünden ve yine Selaniğe bağlı Gelgeli yöresinden gelen göçmenler bu bölgeye yerleşmişlerdir. Rumlar döneminde bölgede halkın geçim kaynağı bağcılıktı. Rumlar daha sonra bağları Türkler'e bırakmışlardır. Rumlar döneminde çok güzel sirke ve şarap yapılırdı. 

SELİMPAŞA KÖYÜ

Selimpaşa halkının çoğunluğu Batı Trakya'dan,Selanik,Drama ve Langaza'dan Mübadil olarak gelmiştir. Selimpaşanın kuruluşu çok eskilere dayanır. Kasabanın ismi Bizans döneminde Epivates idi. Ve bu dönemde etrafı surlar ile çevriliydi. Kasaba Azize olarak kabul edilen Paraskevi adlı bir kadına aitti. Sonrasında Silivrideki kiliseyi yaptıran Aleksios Apokakuos'un mülkiyetine geçmiştir.  Osmanlılar Selimpaşa'yı ilk defa Orhan Gazi'nin oğlu Murat bey vasıtası ile ele geçirmişlerdir. Osmanlılar döneminde Bigados ismi ile anılmış, Cumhuriyet döneminde de Selimpaşa adını almıştır. 

https://www.youtube.com/watch?v=DU-aWQr5-1M&feature=youtu.be

YOLÇATI KÖYÜ

Silivri merkeze 22 km mesafededir. Bu köy kuruluşundan mübadeleye kadar bir Rum köyü idi. Kurulduğunda adı Galevriyapoli iken Türkler Galevri veya Gelevri isimlerini kullanmışlardır. Son yıllarda ismi Yolçatı olarak değiştirilmiştir. Köyün ilk kurulduğu yer bugünkü konumuna göre daha aşağıda Galevri deresinin iki yakasındaydı. 1924 deki mübadele de bu köyün Rum halkı Yunanistan'a, Yunanistandaki Türkler de buraya gelmişlerdir. 

FENER KÖYÜ

Silivrinin kuzeyinde ilçe merkezine 13 km mesafededir. Burası eski bir Rum köyü olup mübadeleye kadar burada Rumlar yaşamışlardır. Mübadelede buraya Nasliç'ten Patriyotlar, Doyran'dan Pomaklar ve Karacaovalılar getirilip iskan edilmiştir. Köy çok eski yıllarda bugün Sağlık Ocağı'nın bulunduğu yerde Kurfallı yolu kenarında bulunuyordu ve Anastasius sur'unun iç tarafında kalıyordu. Köyün eski adı Fanari olup yine Fener anlamına gelmekteydi. 

KURFALLI KÖYÜ

Silivrinin kuzeyinde ve 18 km mesafededir. Osmanlı İmparatorluğunun son yıllarrında Rum ve Bulgar halkının barındığı bir köy olmuştur. İstiklal savaşının ardından Yunanlılar ile yapılan mübadele de burada oturan Rum aileler Yunanistan'a, Yunannistan daki bir kısım Türkler buraya iskan edilmiştir. 

Başkan'ın Mesajı

Unutmamak bazen mutluluktur, her başka bir umutla aydınlanır gökyüzü...  Evimizin odalarından birinde duvarda asılı duran bir tesbih, aklımda bir fotoğraf karesidir. Ziyaret ettiğimiz akraba, komşu evlerinde böyle eski eşyalar oluşu da... Bir duvar halısı, bir gaz lambası, siyah-beyaz fotoğraflar , bir çeyiz sandığı, ya da kanaviçe işlemeli bir mutfak perdesi... Perdeyi süsleyecek motifleri aşkla seçerken o zamanın genç kızları, bir gün olup oradaki karanfillerin, güllerin çok eskide kalmış, gönderilmek zorunda bırakıldıkları mahallelerinden çiçek kokusu getirebileceğine inanırmıydı? Çok uzaklarda, gençliklerinde kalmış türkülerden neşeli bir ezginin gözlerini buğulandırabileceğini..?     ***  İnsan büyüdükçe okur o eşyaların ruhunu. Masa başında toplanan ev halkının,”bizim memleketin çorbası”,”bizim oraların böreği”diye sevinçle kaşık çalarken tabağa, kalplerinden, beyinlerinden hangi hatıraların geçtiğini biliriz.  Ninelerimizin hala sakladığı çeyiz sandıklarından çıkan anıları... Gürül gürül yanan, alevleri duvarlarda dans eden soba ateşinin sıcağında, hasret dolu kucaklarda dinlerdik Selanik’ten, Nasliç’ten, Doyran’dan çıkıp gelen büyüklerimizin hikayelerini. Masallarımız”göç”tü bizim...     *** O duvarda asılı tesbih taneleri, her biri biryerlere dağılmış mübadiller gibiydiler. O taneleri hem Yunanistan’da, hem de Türkiye toplakları üzerinde buluşturmak için çıktık bu yola. Böreklerimizi, çorbalarımızı, memleket yemeklerimizin tadını kaybetmeyelim istedik. Zira; O yemeklerin tadında hepimizin çocukluğu, çocukluğumuzun kokusu var.  Sınırların arkasında kalan türkülerimizi, danslarımızı, ağıtlarımızı unutmayalım/ unutturmayalım istedik.     *** Hayatı boyunca yaşadığı yerleri, birgün yeniden görmek umudu ile yaşayan iki yaka insanlarını bulmak ve buluşturmak istedik. 2014 yılında, Büyük Mübadele Derneği”adı altında bu amaçlarla çıktığımız yolda; Gözlerini“bir gün yaşadığım yerlere yeniden gideceğim”umuduyla kapatanların mezar yerlerine bir avuç toprağın götürülmesini gördükçe, kültürleri unutturmamak adına yaptığımız çalışmalarla, günden güne çoğalan üyelerimizle, doğru yolda olduğumuza yürekten inanıp, çalışmaya devam ediyoruz. Unutmamak bazen mutluluktur... Saygı ve sevgilerimle.....

Aidat Borcu Sorgulama
Köşe Yazıları
FATMA ARIKAN

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

HAKAN ETEKE

HAKAN ETEKE

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Sevim Güney

Oktay Güldüren

Hulusi Üstün

Aycan Yılmaz

Filiz Özsoy

İskender Özsoy

Son Ziyaretçi Yorumları
Günlük Gazeteler

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top