• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.

Aidat ve bağışlarınızı Akbank T.A.Ş Çatalca Şubesi, Şube Kodu:211, Hesap No:79253 nolu hesaba yatırabilirsiniz.


Dosya indirme bölümünden "Dernek üyelik formu"nu doldurup Temsilciliklerimize elden teslim edebilirsiniz


İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. (Montaigne)
YANYA VİLAYETİ


Yanya Vilayeti
Osmanlı dönemi Yanya Vilayeti, kuzeyinde Manastır ve İşkodra vilayetleri, doğu ve kuzey doğusunda Manastır Vilayeti, güney doğusunda Tırhala ve güneyinde Narda körfezi ile sınırdı. Batı Otranot Boğazı, Ege ve Adriyatik Denizlerine kıyısı vardı. Yüzölçümü 17.900 km.2 dir. Nüfusu 527.100’dü. Yanya, 1204 yılında Latinlerin İstanbul’u işgalinden sonra, Mihael Angelos Kommen tarafından kuruldu. Epir Despotluğunun kuzey merkeziydi. 1430 yılında Osmanlı egemenliğine girinceye kadar kısa aralıklarla Sırpların ve Arnavutların egemenliğinde de kalmıştır. II. Murat ve Sinan Paşa Selanik alındıktan sonra Yanya’nın yöneticilerine kenti direnmeden teslim etmeleri için “Amanname” göndermişlerdir. Amannamede, eğer direnmeden kenti teslim ederlerse, kimsenin malına dokunulmayacağı, canına kıyılmayacağı, çocukların devşirme yapılmayacağı, kiliselerin camiye çevrilmeyeceği, ibadetlerinde özgür olacakları, Başpiskopos ’un Roma devrindeki gibi yargılama yetkisine sahip olacağı bilgileri yer almaktaydı. Yanya kentinin yöneticileri bu çağrıya uyarak 9 Ekim 1430 tarihinde kentin anahtarını Sultan’a Selanik’in dışında Kilidi adı verilen yerde teslim etmişler ve karşılığında da Sultan’dan bir fermanla imtiyazlar elde etmişlerdir. Sultan daha sonra Yanyalı elçilerle birlikte 18 Türk askerinin kaleyi teslim almaları ve devamlı olarak Yanya’da oturmaları için göndermiştir. Kent’e giren Türkler, Turkopalukon adı verilen bir yerde evler inşa ederek yerleşmişlerdir. Yazılı kaynaklarda kente gönderilen askerlerin bir ayın sonunda Yanyalı kızları eş olarak aldıkları da belirtilmektedir. Osmanlı bu kente sürgün göndermemiş, Anadolu’dan nüfus naklederek şenlendirme politikası uygulamamıştır. Yanya Vilayetine; Yanya, Ergiri, Berat ve Preveze Sancakları bağlıydı.

yanya2Vilayet merkezi Yanya şehriydi. Sancak merkezleri kendi isimleri ile anılan şehirlerdi. Ergiri ve Berat sancaklarına bağlı yerleşim yerleri günümüzde Arnavutluk sınırları içindedir. Sadece Yanya ve Preveze sancaklarına bağlı yerleşim yerleri Yunanistan sınırları içindedir.

 

 

yanya3Yanya
Yanya Sancağının ve Yanya Kazasının da merkezi Yanya şehriydi. Şehir, deniz seviyesinden 648 metre yüksekte, Miçkeli Dağı’nın eteklerinde aynı isimli gölün kenarında kurulmuştur. Yanya’da valense tabir edilen bir nevi örtü, nefis kilimler, ipekli, bez çuval, bir nevi şayak gibi ehram, terlik, çorap ve Yanya çarığı denilen zarif ayakkabılar, tatlı, kahve ve sigara takımları, sırmalı yorgan, bohça, Arnavut elbisesi, sandalye, kanepe, masa ile kiremit ve desti gibi ürünler üretilmekteydi. Yanya kalesi ve kale içindeki konaklar (evler) çok iyi durumdadır. Fethiye CamiiYanya’da pek çok camii bulunmaktaydı. Kale surları içinde bulunan Aslanpaşa ve Fethiye camileri günümüze kadar varlıklarını korumuşlardır. Her iki cami de şu anda müze olarak işlev görmektedir. Osmanlı tarihinde Yanya’nın adı Tepedelenli Ali Paşa ile özdeşleşmiştir. Ali Paşa’nın evi ve mezarı da Yanya’dadır. Yanyalı mübadillerin büyük çoğunluğu Pendik ve çevresine iskan edilmiştir.Yanya’ya bağlı diğer kaza merkezleri, Aydonat, Filat, Meçova, Leskovik ve Koniçe’dir. Günümüzde Yanya (Ioannina), Epir Bölgesinin ve Yanya ilinin merkezidir.

Başkan'ın Mesajı

Unutmamak bazen mutluluktur, her başka bir umutla aydınlanır gökyüzü...  Evimizin odalarından birinde duvarda asılı duran bir tesbih, aklımda bir fotoğraf karesidir. Ziyaret ettiğimiz akraba, komşu evlerinde böyle eski eşyalar oluşu da... Bir duvar halısı, bir gaz lambası, siyah-beyaz fotoğraflar , bir çeyiz sandığı, ya da kanaviçe işlemeli bir mutfak perdesi... Perdeyi süsleyecek motifleri aşkla seçerken o zamanın genç kızları, bir gün olup oradaki karanfillerin, güllerin çok eskide kalmış, gönderilmek zorunda bırakıldıkları mahallelerinden çiçek kokusu getirebileceğine inanırmıydı? Çok uzaklarda, gençliklerinde kalmış türkülerden neşeli bir ezginin gözlerini buğulandırabileceğini..?     ***  İnsan büyüdükçe okur o eşyaların ruhunu. Masa başında toplanan ev halkının,”bizim memleketin çorbası”,”bizim oraların böreği”diye sevinçle kaşık çalarken tabağa, kalplerinden, beyinlerinden hangi hatıraların geçtiğini biliriz.  Ninelerimizin hala sakladığı çeyiz sandıklarından çıkan anıları... Gürül gürül yanan, alevleri duvarlarda dans eden soba ateşinin sıcağında, hasret dolu kucaklarda dinlerdik Selanik’ten, Nasliç’ten, Doyran’dan çıkıp gelen büyüklerimizin hikayelerini. Masallarımız”göç”tü bizim...     *** O duvarda asılı tesbih taneleri, her biri biryerlere dağılmış mübadiller gibiydiler. O taneleri hem Yunanistan’da, hem de Türkiye toplakları üzerinde buluşturmak için çıktık bu yola. Böreklerimizi, çorbalarımızı, memleket yemeklerimizin tadını kaybetmeyelim istedik. Zira; O yemeklerin tadında hepimizin çocukluğu, çocukluğumuzun kokusu var.  Sınırların arkasında kalan türkülerimizi, danslarımızı, ağıtlarımızı unutmayalım/ unutturmayalım istedik.     *** Hayatı boyunca yaşadığı yerleri, birgün yeniden görmek umudu ile yaşayan iki yaka insanlarını bulmak ve buluşturmak istedik. 2014 yılında, Büyük Mübadele Derneği”adı altında bu amaçlarla çıktığımız yolda; Gözlerini“bir gün yaşadığım yerlere yeniden gideceğim”umuduyla kapatanların mezar yerlerine bir avuç toprağın götürülmesini gördükçe, kültürleri unutturmamak adına yaptığımız çalışmalarla, günden güne çoğalan üyelerimizle, doğru yolda olduğumuza yürekten inanıp, çalışmaya devam ediyoruz. Unutmamak bazen mutluluktur... Saygı ve sevgilerimle.....

Aidat Borcu Sorgulama
Köşe Yazıları
FATMA ARIKAN

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

HAKAN ETEKE

HAKAN ETEKE

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Sevim Güney

Oktay Güldüren

Hulusi Üstün

Aycan Yılmaz

Filiz Özsoy

İskender Özsoy

Son Ziyaretçi Yorumları
Günlük Gazeteler

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top